Louise Grönmark

Strax efter en sensommarmiddag på Villagatan i fjol begav jag mig till London för att påbörja mina mastersstudier på King’s College, Department of War Studies. De senaste månaderna har bjudit på sena biblioteksnätter, oräkneliga uppsatser och milslånga litteraturlistor – men också på inspirerande universitetsföreläsningar och åtskilliga ämnesrelaterade event utanför skolan givet Londons utbud av det mesta inom mitt studieområde. De senaste månaderna har också tagit mig in på nya, oväntade vägar. Nu senast har jag fått insyn i den illegala handeln med vilda djur och växter genom två större uppsatser, och examensarbetet kommer jag att ägna åt hur internationella FN-insatser och NGO:er samverkar med lokalbefolkningen.

Det som jag allra mest sett fram emot och som har varit mest givande är samtidigt det som lustigt nog har varit mest utmanande; den internationella studiemiljön. Seminarier har bidragit med åtskilliga aha-upplevelser då man till och från sliter sitt hår: antingen då man försöker få fram sin egen världssyn på ett klart och tydligt sätt, alternativt när man försöker förstå åsikter från sina ugandiska, engelska, franska, nederländska, amerikanska, australiensiska (etc), och rumänska klasskamrater.

Framöver får vi se vad som väntar. Programmets sista etapp äger rum i slutet av sommaren då jag lämnar in min mastersuppsats. Därefter erbjuder London med all säkerhet många möjligheter, förhoppningsvis även några som skulle kunna ta mig tillbaka till Västafrika där jag tidigare gjort en Sida-finansierad  praktik.

Tack för stipendiet och för möjligheterna ni öppnar genom Erik och Göran Ennerfelts stiftelse.