Min historia: Andreas Hatzigeorgiou

SKUTSKÄR KONTRA GREKLAND

Jag växte upp i Skutskär söder om Gävle med svensk mamma och grekisk pappa. Med släkt i både Grekland och USA började jag tidigt se, jämföra och ifrågasätta skillnader i välstånd mellan olika länder. Jag såg till exempel hur mycket och hårt folk jobbade på sina håll i Grekland, men ändå inte hade råd med de saker som mina amerikanska eller svenska vänner hade. Frågan hur det kunde skilja så mycket intresserade mig alltså redan tidigt under min uppväxt och kom att utvecklas under mina studier.

USA

2005 åkte jag till Seattle för att studera matematik, ekonomi och retorik vid University of Washington. Därifrån sökte jag mig till Gerald R. Ford School of Public Policy vid University of Michigan i Ann Arbor. Det spännande med att studera nationalekonomi i USA är att de erbjuder en ansats där man även för in praktiska aspekter av policy. Det var bland annat detta jag ville, att även utveckla konkreta färdigheter, utforska det nationalekonomiska gränslandet mellan ekonomi, politik och näringsliv och studera hur drivkrafter som kultur, historia och traditioner påverkar länders, städers och företags framgång eller icke framgång.

Stipendiet från EGE-fonden var helt klart till stor hjälp som jag är mycket tacksam över – inte minst det symboliska stödet som det innebar och beviset för att det är viktigt att förkovra sig utomlands. Sverige har jättebra utbildningar men vi har mycket att lära av främst USA och Storbritannien. Det skadar inte heller att en kombination av att resa och studera utomlands kan höja ens värde i ögonen på presumtiva arbetsgivare.

STOCKHOLM OCH VÄRLDEN

När jag kom hem efter tre år i USA blev jag erbjuden en tjänst på Utrikesdepartementet i Stockholm, som expert på internationell ekonomi och senare som rådgivare till handelsministern. Efter närmare sju år på UD har jag deltagit i mängder med affärsdelegationer tillsammans med hundratals företag i dussintalet länder. Under tiden doktorerade jag också färdigt vid Lunds Universitet med en avhandling om betydelsen av kunskap, kontakter och nätverk för näringslivets internationalisering.

I dag har jag ett mycket intressant och spännande uppdrag som chefekonom vid Stockholms Handelskammare. Vår organisation är som en borgmästare för huvudstadens näringsliv med uppdrag att göra staden attraktiv för företag, människor och globala talanger. Det innebär till exempel att underlätta för både internationella företag och studenter att etablera sig i Stockholm och utvecklas här. Det är en spännande tid att jobba med dessa frågor. Samtidigt som huvudstadsregionen växer så det knakar finns många orosmoln, som bland annat Brexit.

SE BORTOM VYKORTET

Jag är övertygad om att min karriär har haft god hjälp av att jag bott och verkat utomlands. Den tiden har gett mig andra perspektiv kring vilka möjligheter och utmaningar som Sverige står inför, än vad jag hade fått om jag enbart hade studerat här hemma. Mitt tips är att ”se bortom vykortet” när man som ung person undersöker universitet utomlands. Det finns så många utmärkta universitet som varken ligger vid kusterna eller har medverkat i olika tv-serier. Och när du väl har tagit steget, satsa då på det som verkligen intresserar dig, välj inte den enklaste vägen och leta ständigt efter nya utmaningar och möjligheter.

Foto: Christian Gustavsson

Uppdatering 2018-04-19: Vi är mycket stolta över att Andreas Hatzigeorgiou har blivit utsedd till vd för Stockholms Handelskammare. Andreas tillträder den 1 oktober 2018.  Läs mera på: https://www.chamber.se/nyheter/andreas-hatzigeorgiou-utsedd-till-ny-vd.htm